top of page

micro:bit, eller ultra:bit, er en printplade med flere forskellige sensorer, to knapper og en led display.

På forsiden kan du se en firkant af 25 små dioder  med 2 knapper, A og B på hver sin side. De små dioder kan lyse rødt, men kan også fungerer som lysmåler.

På bagsiden er:

  • micro:bit'ens processor (som afvikler de programmer, du laver),

  • en mini-usb tilslutning (for at overføre dit program fra en computer, og som strømforsyning),

  • en terminal til en batteriholder (hvis du ikke vil have den usb ledning i hele tiden)

  • en bluetooth-antennæ

  • et compass

  • et accelerometer

micro:bit er resultatet af et samarbejde mellem flere store parter, heriblandt den britiske BBC, og Microsoft. Du kan læse mere her. I takt med at bølgen af små, billige elektroniske dimser, løsninger og opfindelser er kommet til Danmark, er DR og Industriens hus gået sammen om at tildele danske børn en micro:bit (kaldet herhjemme for ultrabit eller ultra:bit) i løbet af kommende skoleår. Læs mere om dette her.

Nederst på pladen er der 25 tilslutningsmuligheder (4 store, mærket med 0,1,2,3V og GND, og 20 små).

Her kan du tilslutter forskellige eksternt udstyr, hvis din micro:bit skulle måle noget, som de indbyggede sensorer ikke kan (fx temperatur), eller hvis du gerne vil styre en motor, eller en hel bil, eller høre musik, eller....

Man kan købe en del ekstra pakker til en micro:bit (se under links). En af de mest nyttige er Inventor's Kit. Med den følger der en "breakout board" (som micro:bit'en sidder i) og "breadboard" (som gør det muligt at tilslutte ekstra komponenter til micro:bit uden at lodde dem fast). På den måde kan man designe forskellige kredsløb til forskellige formål uden at skabe en spaghetti af ledninger og krokodillenæb. Det er også en let måde at kunne udnytte alle 25 tilslutningsmuligheder på.

Nu skal der kodes!

For byggedelen er kun den ene side af arbejdet. Den anden side er kodning.

micro:bit'en laver KUN det, den får besked på. Dette kan til tider udfordre humøret!

Fremgangsmåden er almindeligvis:

  1. en lys idé!

  2. Byg noget hvor micro:bit'en indgår.

  3. Lav et program, oftest på http://microbit.org/code/

  4. Gem programmet (som en .hex fil, som ender almindeligvis i din "overførelse" mappe på computeren)

  5. Kopiér programmet til microbit'en via USB kablet

  6. Så kan du teste dit program!

Kodningssiden http://microbit.org/code/ er opbygget som såkaldte "blokprogrammering".

Det betyder, at du ikke skal bekymre dig om, at du har glemt et komma, en semikolon, eller et punktum i din kode. Dette skal du være rigtig glad for!

Du bygger programmet op af farvede blokke, lidt som et puslespil eller lego. Det kan være en kæmpe hjælp, hvis du kan programmere lidt i Scratch (https://scratch.mit.edu/), hvor de bruger samme idé.

Hvis du skal følge de øvelser på denne hjemmeside, og ikke kan finde en kommando, så kig på hvilken farve kommandoen har. Så ved du, hvor du skal lede.

Du trækker kommandoen ud på programeringsfladen og sætter den sammen med de andre kommandoer i den rækkefølge, koden skal afvikles i. Tit er der nogle indstillinger, man kan ændre også, eller nogle brikker, du skal kombinere.

Det er altid rart at være to til kodning, så man har to hoveder til at gøre det rigtigt!

bottom of page